Mathe Mpala

Ότι ομάδα και να είσαι...

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΟΣΟ ΕΙΣΑΙ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ

Δείξε μου το χέρι σου, να σου πω πόσο είσαι!

19/10/2009, 15:45 | Διαβάστηκε 1667 φορές Αποστολή

Με τεστ στον καρπό «απαντά» η ΦΙΦΑ σε όσους κρύβουν τα χρόνια τους. Το σύνδρομο της «ψευδούς» ηλικίας αποτελεί… προνόμιο των γυναικών. Ακούγεται λογικό πολλές από εμάς να επιθυμούν να αναφέρουν πως είναι πολύ νεότερες από την ηλικία τους. Ειδικά μάλιστα αν μπορούν να καλύψουν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος, το… ψεματάκι είναι και πολύ πιο εύκολο. Μάλιστα, ο Οσκαρ Γουάιλντ υποστήριζε πως «ποτέ μην εμπιστευτείς μια γυναίκα που αποκαλύπτει την ηλικία της, γιατί είναι ικανή να αποκαλύψει τα πάντα».

Της Εύης Μάνου

Ωστόσο, το σύνδρομο αυτό έχει κάνει την εμφάνιση του εδώ και αρκετά χρόνια στον αθλητισμό και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους άνδρες! Εξάλλου δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αθλητών και ειδικότερα ποδοσφαιριστών που εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους σε διάφορα τουρνουά νέων, αν και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ή σωματοδομή τους «φώναζαν» από μακριά πως κάτι ήταν σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας! Η εικόνα και το κορμί τους, ήταν ολοφάνερο πως δεν συμβάδιζαν με την ηλικία τους και έμοιαζαν περισσότερο πως θα έπρεπε να είναι μέλη κάποιας ανδρικής ομάδας.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις αφρικανικές χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και αποκλειστικά δικό τους. Οι επιτυχίες των αφρικανικών ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις δεν είναι αποτέλεσμα μόνο καλής υποδομής, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στη παρουσία παικτών μεγαλύτερης ηλικίας. Κάποιων που διαθέτουν εμπειρία και υπερτερούν σε φυσική δύναμη. Και όταν γίνουν τα …αποκαλυπτήρια αρκετές ομάδες ή σύλλογοι αναγκάζονται α αποσύρουν τη συμμετοχή τους από κάποια τουρνουά.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Αίγυπτο ολοκληρώθηκε και η Γκάνα που ήταν από την αρχή ένα από τα φαβορί κατάφερε να γίνει η πρώτη αφρικανική χώρα που κατακτά τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Με ισχυρό όπλο την επίθεση (όπου ο Ντομινικ Αντιγιε πέτυχε 8 τέρματα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά) η Γκάνα κατάφερε να φτάσει στο στόχο, όμως σίγουρα στο πίσω μέρος του μυαλού τους κάποιοι θα έχουν αμφιβολίες σχετικά με την πραγματική ηλικία των νεαρών Γκανέζων. Τo ερχόμενο Σάββατο, ξεκινά η αντίστοιχη διοργάνωση παίδων (U-17) στη Νιγηρία, η οποία είναι η κάτοχος του τίτλου και στο παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο της FIFA λόγω της παρουσίας «υπερήλικων» στις ομάδες της.

Η εξασφάλιση του fair play σε όλες τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες αποτελεί προτεραιότητα για τη παγκόσμια ομοσπονδία, έστω και αν κάποιες φορές μένει μόνο στη θεωρία. Σε αυτή τη διοργάνωση θέλει να το κάνει πράξη και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, προχωρώντας σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους για την επιβεβαίωση της ηλικίας των ποδοσφαιριστών που θα μετάσχουν.

Μέχρι πρόσφατα η… εξακρίβωση των στοιχείων γινόταν με τον έλεγχο του διαβατηρίου, χωρίς όμως να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Σε ορισμένες χώρες τα πιστοποιητικά γέννησης είναι ανακριβή ή δεν είναι διαθέσιμα χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως πως είναι ευθύνη των παικτών ή των ομοσπονδιών» εξήγησε ο Γιασίνε Ζεργκουίνι μέλος της FIFA.

Για να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος η παγκόσμια ομοσπονδία υιοθέτησε μια μέθοδο η οποία είναι αποδεκτή και από τις δικαστικές αρχές εδώ και πολλές δεκαετίες όπου με τη χρήση ακτινογραφίας του καρπού του αριστερού χεριού μπορεί να καθοριστεί η ηλικία ενός ατόμου. Έτσι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παίδων, η αρμόδια επιτροπή της ΦΙΦΑ θα πραγματοποιήσει ανάλογες εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική ηλικία ορισμένων ποδοσφαιριστών. Ωστόσο για να αποφευχθεί η έκθεση των αθλητών στην ακτινοβολία επιλέχθηκε η λύση της μαγνητικής τομογραφίας που δεν επιβαρύνει τον εξεταζόμενο, προσφέροντας ταυτόχρονα και καλύτερη διακριτική ικανότητα.

Σε συνεργασία με τρεις συνομοσπονδίες η υγειονομική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας πραγματοποίησε την συγκεκριμένη εξέταση σε πάνω από 500 ποδοσφαιριστές, διαφορετικής καταγωγής και ηλικίας μεταξύ 14 και 19 ετών οι οποίοι διέθεταν γνήσια πιστοποιητικά γέννησης. . Η εξέταση αυτή που αποτυπώνει την εικόνα την αναπτυξιακής πλάκας και των οσταρίων του καρπού απέδειξε το κλείσιμο των επιφύσεων είναι απίθανο να συμβεί σε ηλικίες μικρότερες των 17 ετών. Για την ακρίβεια η πιθανότητα για να προκύψει κάτι τέτοιο είναι μόλις 1%. Άρα αν η μαγνητική επιβεβαιώσει το κλείσιμο των επιφύσεων στον καρπό τότε ο εξεταζόμενος (με ακρίβεια πάνω από 99%) είναι πάνω από 17 ετών και κατά συνέπεια …παράνομος για να λάβει μέρος σε διοργάνωση παίδων.

Η μέθοδος αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί και στα Παγκόσμια Κύπελλα Παίδων στο παρελθόν (2003-2005-2007) και μπορεί να φαντάζει ως η μόνη αξιόπιστη λύση, τουλάχιστον για τα στελέχη της ΦΙΦΑ. Όμως στον αντίλογο, κάποιοι υποστηρίζουν πως η ηλικία των οστών δεν ταυτίζεται πάντα με τη βιολογική καθώς κάθε οργανισμός εξελίσσεται διαφορετικά και πάντα σε συνάρτηση με το σπορ που ασχολείται το παιδί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

whos.amung.us

Online

Hit Counter by Digits

Επικαιρότητα

Αθλητικά

Ομαδα?

Πρωτοσέλιδα

Βαθμολογίες

Δείτε live!

Στα παρακάτω sites μπορίτε να δείτε όλους τους αγώνες μλεσω internet live και δωρεάν!

www.myp2p.eu

www.justin.tv

LiveTV - прямые видео трансляции

www.livetv.ru

Κράξτε

Αγώνες Live!

Blog Archive

Ποιός θεσμός σας αρέσει περισσότερο;